Til forsidenKvartsur med pendul
Urmager Jørgen Jørgensen
Ringsted

Klik på billedet og se næste

Myford super 7


 Jeg har selv lavet min fræser.    
Når jeg fræser hjul spændes  fræseren fast på krydsslæden


HjulfræsningVed planfræsning spændes fræseren fast på vangen, og krydsslæden bruges som planbord

Mit Værksted

Jeg havde besluttet at når jeg gik på pension ville jeg konstruere og fremstille finere ure. Derfor gik jeg på jagt efter en passende drejebænk, Jeg fandt en brugt Myford super 7 lathe, der var i rimelig god stand med meget tilbehør til. Det eneste der manglede var to 21 tands tandhjul til skæring af millimeter gevind. Og så skulle jeg som urmager bruge spændetænger. Dem kunne køber løse så jeg har 23 stk. fra 2 til 13 millimeter. Tandhjulene var heller ikke noget problem at få.

For at fremstille ure skal man bruge en lille fræser, det var ikke muligt at finde en der passede mig, så jag besluttede selv at lave en. (se bil.2) Den er lavet så den kan spændes fast på krydsslæden og emnet spændes op i drejebænken, på den måde kan jeg lave alle størrelser af tandhjul op til 240 mm i diameter.
Fræseren kan også spændes op på drejebænkens vange og bruges som endefræser, emnet spændes op på krydsslæden, der fungerer som planbord. (se bil. 4)
Til opspænding af fræserværktøj kan jeg bruge spændtængerne til drejebænken. Som motor har jeg brugt en bordmaskine med hastighedsregulering.

Jeg har fået fat i en deleskive med alle lige delinger fra 100 til 200 + 360, den kan spændes fast bag på drejebænken. Med den kan jeg lave alle tand tal som skal bruges i et ur.

Som tandhjulsfræsere har jeg valgt evolvente tandkurven, fordi det er den der giver den bedste føring, og det mindste krafttab og slitage. Ulempen er at der skal være mindst 12 tænder i drivet, så alle hjulene bliver forholdsvis store for at give den nødvendige udveksling.
Jeg har købt 2 sæt fræsere modul 0,5 og modul 0,75, hver bestående af 8 stk. så jeg kan fræse alle tandtal

Som urmager har jeg mit urmagerværktøj der i blandt en urmagerdrejestol med krydsslæde  
  Fræsning af singler i hjulene


 
  Fræsning af singler i tandhjul

 

  

   Lorch Schmidt urmager         drejestol