Home


See pictures from my workshop

Clockmaker Jörgen Jörgensen
Ringsted Denemark

Regulator clock
With Graham escapment

Clock No. 3 Year 1999


       

          Betegnelsen "Normalur" stammer fra tidligere tid, hvor man ikke kunne få den nøjagtige tid via radiosignaler eller telefonen. Da måtte man have et ur der gik meget nøjagtigt, og det bestemte så hvad klokken var i firmaet.
Dette normalur var det første store ur jeg gik i gang med. Det går med et lod, og har en grahamgang, der er flyttet frem på forsiden så man kan se den arbejde. Skiven er kun en talkrans så hele værket er synligt.
Det vigtigste i et normalur er pendulet. Jeg har valgt et sekundpendul, det vil sige, at det er et sekund om at svinge fra den ene side til den anden (det giver et tik pr. sekund).
Pendulstangen er af invarstål der udmærker sig ved en meget lav temperaturkoefficient (det udvider sig meget lidt når temperaturen stiger).
Hvis pendulstangen var af arnestål ville en temperaturstigning på 1 grad få pendulstangen til at udvide sig så meget at uret vil tabe 0,544 sek. pr døgn pr. grad, så hvis temperaturen svingede bare nogle få grader ville uret ikke kunne regulerer som det kræves af et normalur.
Med en pendulstang af invarstål, vil gangændringen være reduceret til 0,075 sek. pr. celsius grad, dette er dog stadig for meget, så der er lavet en temperaturkompensering ved hjælp af de to cylindre forneden på pendulet. De er fyldt med bly, og står på en tværbjælke forneden, således at når temperaturen stiger, vil de udvide sig opefter, og derved flytte pendulets tyngdepunkt og dermed den matematiske pendullængde, lige så meget op, som pendulstangen bliver længere.
Uret går med en afvigelse der er mindre end 1 sek. pr. uge. Det vil ikke kunne blive helt nøjagtigt da lufttrykket også har en lille indflydelse.